Tineri In lumea digitala

Pregătirea proiectului (01 iunie – 10 iulie 2022):

Imediat ce a inceput luna iunie am inceput planificarea desfășurării workshop-ului pe tema cinematografiei și a videoclipurilor 360/VR, cu implicare atât face to face, cât şi online. Astfel, am ales să discutăm și să facem planurile pentru a avea o bună desfășurare a proiectului. Persoanele implicate in planificare au fost:

       Catalin Cioban – secretar EMCC

       Andrei Bilibau – vicepresedinte EMCC

       Stefan Sfichi – presedinte EMCC

 Desfăşurarea proiectului:

 

În cadrul proiectului am realizat un workshop în teren pe tema cinematografiei și a videoclipurilor 360/VR cu implicarea face to face, dar și on-line, a 17 tineri din judetul Suceava, ce iși doresc să evolueze pe zona cinematografică și pe cea digitală, în lunile iunie – august.

Organizarea workshop-ului (13-15 iulie 2023):

Am început cu un training realizat la Centrul Județean de Tineret Suceava. Acest training s-a axat pe partea de foundraising. Datorită implicării într-un proiect trecut de înființare a proiectului Fundația Comunitară Bucovina, Ștefan Sfichi a avut parte de un training realizat de către Mădălina Marcu, unul dintre cei mai buni lideri pe foundraising din România. Astfel, deoarece și tinerii din ONG-urile sucevene au nevoie de finanțare și de evoluție, Ștefan Sfichi a realizat un astfel de training ce a prins foarte bine la comunitatea de ONG-uri din Suceava.

Ulterior, la Pârteștii de Sus, toți cei implicați în proiect au dat startul unei sesiuni de training pe noțiuni de bază pentru cinematografie. Cătălin Cioban le-a prezentat tinerilor informații detaliate legate de ISO, shutter speed, aperture și modalitatea de lucru pe modul manual al acestora. Tinerii au fost încântați și s-au bucurat de oportunitatea de a folosi în diferite moduri cele învățate.

 



Ulterior, am continuat cu un training al lui Andrei Bilibău, ce a prezentat modalitățile de a captura fotografii și imagini 360. Astfel, acesta a prezentat un proiect realizat cu puțin timp în urmă, prin care s-au realizat mai multe tururi virtuale în România, Ucraina și Slovacia. S-a început prin prezentarea variantei la sol (trepied și cap trepied dedicat Manfrotto) și cea aeriană (cu dronele). După ce s-a realizat preluarea multiplă de imagini cu setările aferente ce au fost învățate parțial la training-ul anterior, s-a trecut la integrarea acestora în soft-uri dedicate de procesare a imaginilor. Ulterior s-a continuat cu prelucrarea imaginilor în PTGui – soft specializat de stiching al fotografiilor preluate pentru a realiza panorama 360. După ce s-au prelucrat mai multe astfel de imagini, acestea au fost introduse, spre încântarea cursanților, într-un soft dedicat de realizare de tururi virtuale 360, în 3dVista. Astfel, am realizat produsul finit, după acești mulți pași acoperiți. La următorul capitol, tinerii au putut observa rezultatul (tururile virtuale) pe calculator, tabletă, telefon și căști 360VR, lucru ce a făcut experiența mult mai plăcută, înțelegând astfel importanța muncii depuse.

Un alt training realizat a fost susținut de Andreea Mierlă, expertă în zona de social media. Aceasta a vorbit de soluții și variante simple de a crea content cu impact. Atașăm, de asemenea, și prezentarea acesteaia. În plus, ea le-a pus la muncă imaginația și i-a provocat să realizeze propriile lor filme de promovare a unor produse. Materialele rezultate au fost atașate.

Într-un alt training, Cătălin Cioban, alături de Ștefan Sfichi, i-a antrenat pe tineri în realizarea unor interviuri. S-a lucrat aici pe parte tehnică și pe parte artistică. S-a reușit implicarea tuturor, implicit în prezentare și dirijarea interviului. Astfel, s-au pus bazele filmului documentar.

Mai departe, am urmărit realizarea unui mic film de tip documentare de prezentare a românilor din diaspora. Vorbim aici de genul de persoane ce au vizitat multe locuri și pot prezenta tinerilor multe informații prețioase pentru viitorul lor. Acest film va fi diseminat în mediul on-line (pe pagina de facebook și pagina web europeanmedia), la nivelul județului, pentru tineri, in vederea creșterii interesului pentru dezvoltarea proprie și a celor din jurul lor.

Realizarea acestui film a avut nevoie de utilizarea informațiilor prezentate în cadrul workshop-ului, care a inclus atât cadre aeriene luate în cadrul trainingului de manevrare a dronei, dar și a fotografiilor și a videoclipurilor realizate pe tot parcursul acestui workshop.

Prin intermediul acestui film de tip documentar, am dorit să punem în discuție problemele românilor din diaspora, ce au rădăcini în județul Suceava. Am încercat astfel să prezentăm adevărul dintre situația faptică și cea scriptică a românilor plecați peste hotare. Tinerii ce au luat parte la acest training își vor putea aduce aportul în interiorul societății românești cât și la dezvoltarea orașului Suceava, prin creativitatea, entuziasmul și stăruința lor.

Promovarea

In perioada realizarii filmului, dar si în perioada imediat urmatoare, au avut loc actiuni de promovare a rezultatelor proiectelor.

Astfel:

  • In varianta on-line, pe retelele social media (Facebook – pagina asociatiei si site-ul europeanmedia.org) am reusit sa obtinem un numar total de 8373 vizualizari si 9289 post reach ale postării la momentul vizualizării, cifra fiind în crestere.
  • In varianta on-line, anunțul legat de cursul de cinematografie și videoclipuri 360/VR, a ajuns la un numar de 8373 vizualizari si 9289 de persoane.

Tot în sprijinul participanţilor dornici să ia parte la acest proiect, am actualizat site-ului asociației, europeanmedia.org, pentru a fi mai interactiv cu persoanele din mediul online, venind în ajutor cu informaţii în sprijinul oricărui viitor creator şi consumator de conţinut media. În plus, ne-am axat pe conţinutul media cautat de către tinerii din județul Suceava, în special pe crearea de conţinut de tip cinematografic, conţinut care este de actualitate în rândul lor.

 

Obiective

Realizarea unui workshop in teren pe teme audiovizuale cu implicarea face to face, dar si on-line a 17 tineri ce isi doresc sa evolueze pe linia audiovizuala, multimedia, fotografie, videografie si streaming din judetul Suceava in lunile iunie – august

Diseminarea informatiilor utile la nivelul judetului pentru tineri in vederea cresterii interesului pentru dezvoltarea proprie si a celor din jurul lor in lunile iulie – august.

Realizarea unui mic film documentar a românilor din diaspora ce au rădăcini în județul.