“Remote Control – Digital Youth Work ”
În perioada 1-10 noiembrie 2021 a avut loc proiectul intitulat: Remote Control-Digital Youth Work: TC “NGOs Online”, unde Alexandra Juncanariu, Andreea Mierlă şi Daniel Martiniuc au reprezentat echipa României, prin ONG-ul European Media & Cinematic Community.
Aventura noastră a început cu trenul din Suceava la Bucureşti (440 km), apoi cu avionul din Bucureşti spre Atena (1160 km), sfârşit din nou în tren spre Trikala (330 km). Cam mulţi kilometrii într-o singură zi, nu?
Ajunşi în oraşul cu pricina, am făcut cunoştinţă cu organizatorii cu care până atunci vorbisem doar online, consultându-ne în privinţa biletelor, şi mai ales cu participanţii veniţi din mai toată Europa: Portugalia, Polonia, Italia, Cipru, Macedonia de Nord.
Prima zi a fost de acomodare cu grupul, oraşul dar şi cu programul. Trikala este un oraș mic și liniștit, colorat prin picturi, arhitectură și oameni care se plimbă pe străzi sau se distrează într-o tavernă din centrul orașului alături de niște prieteni.
Timp de 7 zile am avut activităţi de dimineaţa până seara. Iar cele mai așteptate activități de noi au fost cele 2 seri internaționale în care reprezentanții fiecărei țări au adus fie mâncare specifică, fie un dans tradițional, fie o prezentare sau un videoclip descriptiv. Fiecare țară a avut un moment special și am aflat lucruri noi despre el.
Noi, România, am adus îndrăgitele ciocolăţele ROM, am pregătit un Kahoot cu întrebări despre ţara noastră, le-am arătat şi un filmuleţ cu minunatele privelişti din Bucovina, iar la final i-am învăţat sau mai bine spus, am încercat să-i învăţăm să danseze Braşoveanca. De ce Braşoveanca şi nu o horă? Pentru că ni s-a părut mai uşor de explicat şi dansabilă :)).
Un alt moment important pentru echipa României a fost susţinerea unui training despre fotografie şi videografie. Bazele fotografiei au fost prezentate succint şi la subiect folosindu-ne de exemple, iar la partea de video am vorbit despre TikTok. De ce TikTok? Pentru că este singura reţea de socializare bazată 100% pe videoclipuri.
După explicarea algoritmului, am trecut la proba practică. Participanţii s-au împărţit în grupuri mai mici şi au trebuit să realizeze TikTok-uri despre următoarele subiecte: promovarea unui business, turism, A day in my life şi un challenge din trending.
A fost un real succes pentru noi această prezentare, iar feedback-urile au fost pe măsură…mai ales realizarea scurtelor videoclipuri care i-au încântat cel mai mult, spunându-ne că nu credeau că este atât de uşor să faci TikTok-uri şi Reels.
Să vă mai spunem că după terminarea proiectului am primit mesaje de la participanţi în care ne povesteau cum am trezit în ei această dorinţă de a realiza filmuleţe şi să folosească programele de editare? Speechless
Şi totuşi cred că până acum am omis să vă spunem care a fost scopul principal al proiectului…
CET Platform Hellas au organizat acest proiect inspiraţi fiind de perioada dificilă din pandemie, când comunicarea ONG-urilor a avut de suferit din cauza faptului că nu erau atât de prezente în mediul online.
“NGOs Online” a fost despre training-uri de social media, promovarea lor prin articole, fotografii, videoclipuri şi site-uri. Dar şi despre noi prietenii, cunoştinţe acumulate şi muuulte amintiri plăcute şi bineînţeles, tzatziki :)).
Proiectul a fost finanţat de programul Erasmus+, iar fiecare participant a avut asigurat o sumă pentru transport, iar cazarea, masa şi training-urile au fost gratuite.
Fiecare proiect Erasmus+ este special!
Nu rata şansa de a participa şi tu în proiecte Erasmus+! Vei învăţa să te descurci singur într-o ţară străină, vei cunoaşte oameni cu care cu siguranţă vei avea o gramadă de lucruri în comun, iar cel mai important te vei descoperi pe tine…vei afla ce îţi place cu adevărat să faci!